Îngrijirea Paliativă

O abordare interdisciplinară

 

Ce este?

 

Îngrijirea paliativă,

este o abordare interdisciplinară care pune în centru calitatea vieții persoanei bolnave și a familiei sale.

Pentru persoanele bolnave de cancer aceasta înseamnă atât suportul pe parcursul tratamentelor agresive (dar necesare) împotriva bolii (cum ar fi chimioterapia și radioterapia), cât și suportul în perioada în care aceste tratamente nu mai au indicație.

 

Statistic

 

Cele mai frecvente simptome,

ale persoanelor bolnave de cancer avansat sunt: durerea, oboseala, lipsa poftei de mâncare, greața, constipația, somnolența, insomnia, anxietatea, depresia, dificultățile de respirație, amețeala.

Controlul simptomatic este o componentă importantă a îngrijirii paliative, un bun control al simptomelor asigurând o calitate a vieții cât mai bună posibil a persoanei afectate de boală și a familiei sale.

De exemplu, printr-un control eficace al durerii persoana bolnavă se va putea odihni mai bine, mișca mai bine, hrăni mai bine, iar familia se va simți mai puțin împovărată.

 

Cine?

 

O persoană,

nu este reprezentată de boala pe care o are. Persoana poate fi părinte, bunic/bunică, soț/soție sau fiu/fiică. Face parte dintr-o familie și dintr-o comunitate. Are propriile lui/ei experiențe de viață care își pun amprenta asupra modului în care percepe boala, suferința sau durerea.

Ca urmare, calitatea vieții are o altă semnificație pentru fiecare.

Boala afectează viața de zi cu zi a persoanei și a familiei, aceasta dorindu-și să se asigure că cel drag/cea dragă are acces/beneficiază de cea mai bună îngrijire posibilă.

Controlul simptomelor, răspunsul la nevoile identificate ale persoanei bolnave și familiei, precum și buna comunicare pacient–familie–profesioniști asigură o îngrijire paliativă de calitate.